Classic skin, no images
Cards skin, grid with pagination
Events

What eleifend posuere tincidunt

Fusce faucibus lacus id odio scelerisque, eget rhoncus neque hendrerit. Nam urna est, consequat a molestie eu, sagittis id nunc. Nulla at tempus mi, non euismod mi. Morbi gravida condime!

Read more ▸
Classic skin, masonry with pagination

Archeologiedagen 2022

In Bosland staan de ‘Schansen’ tijdens de Archeologiedagen 2022 op 20, 21 en 22 mei in de kijker.
Schansen zijn versterkte plaatsen, die door een uitgegraven watersloot en een wal werden beveiligd. Op schansen werd niet gewoond. Ze dienden als schuil- en verdedigingsoord en werden voornamelijk op eigen initiatief door plattelandsbevolking opgetrokken tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
In Bosland kunnen er, verdeeld over de vier gemeenten, 24 schansen gelokaliseerd worden. Geen enkele van deze boerenschansen werd vandaag de dag in zijn totaliteit bewaard, de meeste zijn enkel archeologisch bewaard of beperkt waar te nemen in het landschap. Vanuit een inventarisatie van alle boerenschansen in Bosland werd een fietsroute opgesteld. Vanaf de start van de Archeologiedagen kan je met de fiets erop uit trekken, om in Bosland te speuren naar de sporen die de schansen hebben achtergelaten in het landschap.
Deze pittige fietsroute van 31 km leidt je doorheen het landschap van bosland langs 10 schansen in de gemeenten Peer, Pelt en Hechtel-Eksel. Er is geen start- of eindpunt waardoor de route op elke plaats en op elk moment gestart kan worden. In de Erfgoedapp van Faro kan meer informatie over deze relicten teruggevonden worden.
Het is een fietstocht die je zelfstandig kan fietsen. Zoek in de Faro Erfgoedapp naar ‘Schansenroute in Bosland’ of volg de route via RouteYou. Klik hiervoor op onderstaande knop!

Boslanddatabank

De Boslanddatabank is een wetenschappelijk overzicht van het onroerend erfgoed in Bosland, de bijhorende gegevens, achtergrondinformatie en netwerk. Zowel het bouwkundig, landschappelijk als archeologische erfgoed wordt opgenomen in deze inventaris. De huidige inventaris wordt op deze manier up to date gehouden. Straat per straat wordt er nagekeken of het erfgoed zijn erfgoedwaarde nog bevat en of er eventuele gegevens bijgewerkt moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn panden die gesloopt of te veel verbouwd zijn. Deze worden geschrapt van de inventaris.
Om een goed overzicht te bekomen wordt een eigen Boslanddatabank opgesteld. Deze is voor intern gebruik. Er is de wens om deze naar de toekomst toe open te stellen naar het grote publiek.

Open Monumentendag

Erfgoed, wat is dat nu precies? Neen, niet zomaar een molen of kerk… Erfgoed kan teruggevonden worden in veel meer plaatsen! Elke gemeente in Bosland heeft erfgoed in vele maten en vormen, elk met zijn geschiedenis. Zondag 12 september 2021 vond Open Monumentendag plaats. Tijdens deze dag kan men in Vlaanderen bekende en minder bekende monumenten en sites bezoeken.
Ook Bosland doet dit jaar met zijn vier gemeenten mee aan deze feestdag. De gemeenten Hechtel-Eksel, Peer, Pelt en Lommel behoren allen tot de IOED (intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst) Bosland. De dienst heeft als doel om iedereen rond onroerend erfgoed te ondersteunen, adviseren en informeren. Eén van de doelstellingen van de IOED is om hiernaast ook onroerend erfgoed kenbaar te maken aan een ruimer publiek. Hiervoor is Open Monumentendag een prachtig moment. Dit jaar staat de feestdag in het thema inclusie. Met Bosland willen we hierdoor een kindvriendelijke versie organiseren.
Meer informatie over deze feestdag? Aarzel niet om ons te contacteren!

Archeologiedagen

Een keer per jaar staat een heel weekend in het teken van archeologie. Tijdens de Archeologiedagen kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten.

De IOED Bosland organiseerde in oktober 2021 een activiteit voor archeologiedagen. Deze vond plaats op 10 oktober 2021 in samenwerking met het Verjaardagsfeest van Bosland. De activiteit bestond uit leerrijke spelen rond archeologie en een Merovingische verteller. Wil je meer informatie over onze activiteiten? Volg onze facebookpagina en website of aarzel niet om ons te contacteren!

Limburgs Erfgoed Netwerkmoment

Op 21 oktober 2021 vond het Limburgs Erfgoed Netwerkmoment plaats te Herkenrode. De wordt reeds sinds 2018 georganiseerd. Verschillende organisaties uit de erfgoedsector bundelen hun krachten voor een ontmoetingsdag tussen professionals en vrijwilligers uit de Limburgse erfgoedsector. Dit jaar kon je eveneens genieten van inspirerende lezingen, workshops en ontmoetingen van grote én kleine spelers in het erfgoedveld. Dit jaar werd gekozen om het netwerkmoment plaats te laten vinden op een ruime site zodat een groot aanbod en een corona-proof editie aangeboden kon worden. Voor meer informatie bekijk de website www.erfgoedweeklimburg.be

Funerair Erfgoed

Funerair erfgoed in de vorm van graftekens en grafmonumenten kunnen we in elke Boslandgemeente terugvinden. De graftekens worden geselecteerd omwille van hun waarde. Deze waarde kan onder andere archeologisch, architecturaal, cultureel, esthetisch of historisch zijn. De IOED Bosland startte in 2021 het project ‘Funerair Erfgoed’ op. Dit project vindt plaats in de vier Boslandgemeenten (Hechtel-Eksel, Peer, Pelt en Lommel). In 2021 werd er gestart met de begraafplaatsen van Eksel en Peer.
Voor de effectieve inventarisatie plaatsvond werden er criteria opgesteld om te bepalen welke graftekens op de lijst van lokaal historisch belang mochten staan. Na goedkeuring van deze criteria werd een inventarisatie ter plaatse uitgevoerd. De graftekens die voldeden aan deze criteria werden geselecteerd en nauwgezet gedocumenteerd. Tijdens de gehele inventarisatie werd nauw samengewerkt met heemkundige kringen en andere verenigingen. Wil u meer informatie over dit project? Aarzel niet om ons te contacteren!